17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFurnizorii FORD au dat bir cu fugiţii

Furnizorii FORD au dat bir cu fugiţii

După semnarea contractului de privatizare a Automobile Craiova, firmele furnizoare de componente pentru FORD căutau febril oportunităţi de a se reloca în Bănie. După deschiderea anchetei, investitorii nu au mai dat nici un semn de viaţă.

Investitorii care îşi anunţaseră venirea la Craiova odată cu preluarea Automobile Craiova de către gigantul american FORD fac paşi repezi înapoi, după ce Comisia Europeană a anunţat declanşarea unei investigaţii în legătură cu privatizarea constructorului craiovean de automobile. La vremea respectivă, Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova, spunea că 12 firme europene furnizoare pentru FORD s-au interesat de Bănie şi în special de capacitatea aeroportului de a primi aeronave încărcate cu marfă. După o lună de la primele contacte, investitorii nu au mai dat nici un semn de viaţă.

„Investitorii care ne contactaseră s-au oprit, pentru că s-a oprit şi privatizarea Automobile Craiova. Interesul, în condiţiile venirii FORD, este mare“, a declarat Mircea Dumitru. Mult mai hotărâţi păreau reprezentanţii firmei germane KIRCHHOFF, producătoare de subansamble auto pentru FORD. În septembrie, ei chiar au vizitat Craiova şi au informat autorităţile că vor teren în incinta Parcului Industrial al oraşului. Nemţii erau interesaţi de o suprafaţă de cinci hectare pentru construirea unei unităţi de producţie cu 500 de angajaţi, care urma să fie ulterior extinsă. Cel mai târziu la mijlocul lui 2009, firma avea să livreze primele subansamble pentru FORD.

Parcul Industrial Craiova nu a putut oferi decât două hectare de teren. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, sub tutela căruia funcţionează Parcul, a promovat două hotărâri de guvern pentru extinderea incintei cu aproape 95 de hectare preluate de la staţiunile de cercetare şi jandarmerie, însă până acum nu a primit aprobările necesare. Nici despre germani nu s-a mai auzit nimic. „În momentul în care au venit la noi, ne-au spus că vor trimite o scrisoare de intenţie, cu mai multe detalii, privitoare la valoarea şi dimensiunea investiţiei. De atunci nu au mai dat nici un semn de viaţă. Este posibil să-şi fi îndreptat atenţia spre alte părţi. Este drept că nici noi nu am rezolvat nimic cu terenul“, a declarat Liciu Monţescu, directorul general al Parcului Industrial Craiova. Autorităţile locale le-au recomandat investitorilor să caute alte locaţii în cazul în care hotărârile de guvern nu vor fi aprobate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII